Τοποθεσίες

ΟΛΥΜΠΟΣ

Ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό στην Ελλάδα. Βρίσκεται στα σύνορα μεταξύ Θεσσαλίας και Μακεδονίας, μεταξύ των περιφερειακών μονάδων Πιερίας και Λάρισας, περίπου 80 χλμ. (50 μίλια) νοτιοδυτικά από τη Θεσσαλονίκη. Ο Όλυμπος έχει 52 κορυφές και βαθιά φαράγγια. Η ψηλότερη κορυφή, ο Μύτικας, που σημαίνει «μύτη», ανέρχεται στα 2.919 μέτρα (9.577 πόδια). Είναι μια από τις υψηλότερες κορυφές στην Ευρώπη.

Ο Όλυμπος είναι γνωστός στην ελληνική μυθολογία ως το σπίτι των Ελλήνων θεών, στην κορυφή του Μύτικα. Είναι επίσης γνωστός για την εξαιρετική βιοποικιλότητα και την πλούσια χλωρίδα του. Είναι ένα Εθνικό Πάρκο, το πρώτο στην Ελλάδα, από το 1938. Είναι επίσης μια παγκόσμια προστατευμένη ζώνη της βιόσφαιρας.

Κάθε χρόνο, χιλιάδες επισκέπτες θαυμάζουν την πανίδα και τη χλωρίδα του, περιηγούνται στις πλαγιές του και ανεβαίνουν στις κορυφές του. Διατίθενται οργανωμένα καταφύγια και διάφορες διαδρομές ορειβασίας και αναρρίχησης. Το συνηθισμένο σημείο εκκίνησης για την αναρρίχηση του Ολύμπου είναι η πόλη του Λιτόχωρου, στους ανατολικούς πρόποδες του βουνού, 100 χλμ. (62 μίλια) από τη Θεσσαλονίκη.

Olympus Peak
Ancient Dion

ΑΡΧΑΙΟ ΔΙΟΝ

 

Το Δίον είναι ένα αρχαιολογικό πάρκο στο σημείο όπου βρισκόταν τα ερείπια της αρχαίας πόλης. Βρίσκεται σε απόσταση 5 χλμ. από την πόλη του Λιτόχωρου. Θεωρείται ως το πνευματικό κέντρο του Μακεδονικού βασιλείου. Το πάρκο είναι ανοιχτό για περιήγηση και στην είσοδο υπάρχει ένα αρχαιολογικό μουσείο που παρουσιάζει ευρήματα από την περιοχή. Υπάρχει επίσης ένα αρχαίο αμφιθέατρο όπου πραγματοποιούνται θεατρικές παραστάσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

ΚΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ Το κάστρο του Πλαταμώνα βρίσκεται στη νότια Πιερία, πάνω από το χωριό με το ίδιο όνομα, μόλις 10 χλμ. από την πόλη του Λιτόχωρου. Είναι ένα κάστρο της βυζαντινής εποχής και είναι ανοιχτό για επίσκεψη και περιήγηση κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορείτε επίσης να απολαύσετε μια συναυλία ή παράσταση σε επιλεγμένες καλοκαιρινές βραδινές ημερομηνίες

Εκδηλώσεις

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΟΛΥΜΠΟΥ

Το Φεστιβάλ Ολύμπου είναι ένα ετήσιο φεστιβάλ μουσικής και θεάτρου και μια σημαντική πολιτιστική εκδήλωση στην Ελλάδα. Είναι το μεγαλύτερο γεγονός του είδους του στη βόρεια Ελλάδα και πραγματοποιείται κάθε χρόνο τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Στόχος είναι η παροχή πολιτιστικής ψυχαγωγίας τόσο στον τοπικό πληθυσμό όσο και στους τουρίστες και, συνεπώς, στην προώθηση της επαφής μεταξύ διαφορετικών πολιτισμών και του τουρισμού της περιοχής. Το φεστιβάλ υποστηρίζεται από το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού και τον πρώην δήμο Δίου, καθώς και από άλλες τοπικές αρχές στην Πιερία.

OLYMPUS MARATHON

Το Olympus Marathon είναι μια μοναδική εκδήλωση που διοργανώνεται κάθε χρόνο στον Όλυμπο, το ελληνικό μυθικό «βουνό των θεών». Η διαδρομή αναβιώνει το προσκύνημα των αρχαίων Ελλήνων στον Όλυμπο, όπου ανέβαιναν κάθε χρόνο για να τιμήσουν τον Δία. Ο αγώνας ξεκινά την τελευταία Κυριακή του Ιουνίου από την ιερή πόλη του Δίου, με την ανατολή. Οι αθλητές ακολουθούν την ιστορία και τον μύθο στα μονοπάτια του Ολύμπου.